skip to Main Content

Paten Türleri Nelerdir?

Çocuk Pateni: Çocuk patenleri kendi içlerinde genellikle bu adı alır. Başlangıç seviyesinde genel olarak fitness çocuk sınıfına sokamayacağımız plastik veya kompozit botlu patenler revaştadır. Kontrolsüz içe veya dışa basmaya engel oldukları için tercih edilmelidir ve olabilecek en iyi şekilde usulüne göre bağlanmalıdır. Fitness çocuk patenleri paten yapmayı bilen çocuklar için tercih edilmelidir. Çünkü genellikle alüminyum frame kullanırlar ve bu malzeme kalitesine göre kolaylıkla çocuğun içe veya dışa basış yönüne doğru yamulabilmektedir. nasıl başlarsa öyle gideceğinden sonradan düzelme ihtimali de ne yazıkki pek olası değildir.

Fitness Pateni: Fitness patenler gezi amaçlı patenlerdir. Kaymak gibi beton diyebileceğimiz zeminler için oldukça idealdir, Bisiklet yolları, yürüyüş yolları sahil kenarları vs. Asfalt’a uygun fakat yine de URBAN patenler kadar başarılı değildir. Bot olarak en hafif patenlerden biridir. (İçe veya dışa basma problemi olan kişiler için ben şahsi olarak tavsiye etmiyorum.)

Urban Pateni: Urban paten genellikle serbest kaymak ve şehir kayması için uygundur. Bazı marka urban paten satın aldığınızda paten kutusunun içinden çıkan kullanım kılavuzunda şöyle bir ibareye rastlayabilirsiniz. PATEN OYUNCAK DEĞİL BİR ULAŞIM ARACIDIR. Bu patenler genellikle ortalamanın biraz daha üstünde hızlı rulmanlar kullanırlar. (SG7 – SG9) Kaliteli olanlarının Tekerlekleri ise genellikle HİDROJENDİR.

Slalom Pateni: Belli aralıklarla dizilmiş kuka veya engellerin arasından çeşitli rutin hareketlerle geçerek yapılır. Bir çok hareketin kendine has bir ismi vardır. Oldukça eğlencelidir. Tekerlek mesafeleri birbirine olabilecek en yakın ölçüdedir. Hani araya bir taş girse yuvarlanacağınız cinstedir 🙂

Hokey Pateni: In-line Hokey oynamak için kullanılan patenlerdir. Hız ve manevra esastır. Kimi tiplerinde ön tekerler küçük arka tekerlekler daha büyüktür. (oynanılan mevkiye göre tercih edilir) Ama genellikle hepsi aynı boydadır. Bazı SLALOM patenleri aynı zamanda hokey patenleri olarak rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Hız Pateni: Hız Patenleri sadece belirli zeminlerde ve belirli şekilde güvenli olan yerlerde yapılabilir. Oldukça hızlı patenlerdir ve bu türde kullanılan tekerlek boyutu oldukça büyüktür. Genellikle bileği kavramayan botları vardır ki bu da oldukça hassas ve güvenli bir şekilde yapılması gerektiğini göstermektedir, aksi halde ciddi şekilde sakatlanmalara ve bilek burkulmalarına yol açabilir.

Agresif Paten: Rampalarda, engellerde ve bu tarz yerlerde kaymaya uygun paten türüdür. Genellikle urban patenlerle birlikte en ağır botlar bu paten türünde bulunmaktadır.

Quad Paten: Tekerleklerinin ikisi önde, ikisi arkada olan paten türüdür. Bunlarında kendi içinde, artistik, salon, dans gibi türleri vardır. Aşağıda yer alan patenlerde roller skate kategorisindeki tipleri göreceksiniz.

-Quad Paten Roller Skate ismi ile anılır. Aslına bakarsanız bununla ilgili doğru dürüst bir literatür tanımı yoktur. “4 tekerlekli patenler var ya ondan işte” e tamam in-line olarak sınıflandırdığımız patenlerde büyük çoğunlukla 4 tekerlekli zaten 🙂 her neyse.

Artistik Roller Patenler: Adından da anlaşılacağı gibi, bu patenler öncelikle serbest paten, dans pateni, hassas veya senkronize paten için kullanılır. Artistik patenlerde yüksek deri botlar, daha fazla denge için atlama çubuğu ve son derece güçlü bir taban plakası bulunur.

Park Roller Patenleri: Paten ve Kaykay için PARK bir disiplin türüdür. Skate park anlamına gelir. Park roller patenleri, genel olarak skate parklarda kullanılmak için tasarlanmıştır. Tek sıra paten kategorisindeki Agresif paten konseptinin karşılığıdır. in-line patenlere göre oldukça zayıf bilek korumaları vardır ve sakatlanmalar ciddi derecede fazladır. 2 truck arasına koyulan “grind plate” olarak adlandırdığımız plastik/kompozit bir parça sayesinde coupinglere patenleri rahatlıkla takabilir ve hareketleri yapabiliriz. Ek olarak park disiplinindeki roller patenlerin bilek koruması bir tık daha fazla olmalıdır.

Roller Derby Patenleri: Derbi patenleri kısa kesim botlara sahiptir (hız ve jam patenleri gibi) ancak diğer patenlerden çok daha dolguludur (çünkü derbi sonuçta bir temas sporudur). Derbi patenleri, patencinin ayağını daha iyi yerinde tutmaya yardımcı olmak için bir kayışa sahip olma eğilimindedir.

-Rink Hokeyi Patenleri (in-line hokeye benzer fakat birebir aynısı değildir. hatta oldukça farklıdır.) Bu paten tipi genellikle iç mekanda kullanıldığından roller derby mantığına yakındır.

Jam Roller Patenleri: Jam patenleri hızlı ve çevik hareketleri tercih eder ve bu nedenle diğer patenlere kıyasla çok hafiftir. Kısa botları ve geleneksel uzun ön fren yerine dans freni ile çok net farkedilerler. (Jam Plug)

Ritim & Dans Roller Patenleri: Ritim ve Dans patenleri dans için tasarlanmıştır ve artistik bir paten gibi yüksek bir bota sahiptir, ancak jam patenlerindeki gibi çok daha minik bir freni vardır. (Jam Plug)

-Hız Roller Patenleri: Genel algı olarak insanlar, inline hız patenlerini roller hız patenlerinden daha çok sürat pateniyle ilişkilendirme eğilimindedir, ancak gerçekten mükemmel roller sürat patenleri ve patencileri vardır.

Back To Top