Şimdi Pateni oluşturan parçaları inceleyelim. Ne nedir? ve neye yarar?
PATEN BOT’u: Bir çok çeşit paten botu bulunmaktadır. Çocuk patenleri genellikle sünger bir ayakkabıyı andırır. Yetişkin patenlerinde ise teferruat biraz daha artmaktadır. Pateni ayağımıza geçirdiğimizde konforlu ve güvenli bir sürüş için çeşitli donanımlarla güçlendirilmiştir.
PATEN FRAME: Patenlerde tekerlekleri bot’a bağlayan parça diyebiliriz. Genellikle Alüminyum, Magnezyum, Kompozit ve plastik malzemeden yapılırlar. Çocuk patenlerinde genellikle kompozit, plastik veya alüminyum frame kullanılır.
PATEN RULMAN: Paten tekerleklerini frame’e bağlarlar ve paten tekerleklerinin dönüş hızlarını belirlerler. Genellikle piyasada kullanılan çoğu paten rulmanı ABEC ve SG’dir. ABEC modeller: ABEC1, ABEC2, ABEC3 ABEC5, ABEC7, ABEC9, ABEC11, ABEC11 SG Modeller: SG1, SG3, SG5, SG7, SG9 şeklinde devam eder. rulman numaraları yükseldikçe dönüş hızı da bununla beraber artar. Tercihte bulunurken boy ve kilo da hesaba katılarak davranılmalıdır.
PATEN TEKERLEKLERİ: Paten Tekerlekleri genellikle 60mm ila 90mm arasında değişiklik gösterir. 90mm üzerindeki paten tekerlekleri genellikle HIZ PATENİ tipindeki patenlerde kullanılır. Tekerlek seçimi yapılacak paten çeşidine, kullanılacak zemine, kullanacak kişinin yaşına, kilosuna ve patenden beklentilerine göre seçilmelidir.
PATEN FRENİ: Başlangıç seviyesi ve çocuk patenlerinde yaygın kullanılan ve genellike sağ frame’in arka kısmına monte edilen aparattır. (Çocuğun ayak kullanım şekline göre SOL frame’e de monte edilebilmektedir.)
KASK, DİZLİK, DİRSEKLİK VE BİLEKLİK: Paten yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey GÜVENLİKTİR. Kask, dizlik, dirseklik ve bileklik eksiksiz bir şekilde takılmalıdır. Bütün bu ekipmanlar yıllar süren çalışmalar neticesinde bir standart olarak geliştirilmiş ve her birinin belli bir amacı vardır.